Friday, 22 September 2017

Senang Di Hati

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum dan hai semua...


#CHARLIEPUTH
#CRUSHTAKTERGAPAI

Ok. Sebelum baca entry, mohon jangan gelak and just simpan your reaction for your own. Cause it's funny. Yeahhhh.... veryyyy funnyyyy....

About my crush.

Hahahahahaha....

Ok. Mungkin salah aku sebab meletakkan expectation tentang dia terlalu tinggi. Aku nampak macam dia perfect. Maybe aku letakkan expectation sebab aku nampak diri dia yang sebenar tak sampai 5%. Atau mungkin kurang daripada tu. Aku just nampak dia di tempat kerja. I didn't see the whole him.

The other 95%.  

And maybe juga aku letak expectation tu sebab aku tak pernah try nak gi sembang dengan dia. Kenal-kenal mana taukan, otak dia pun masuk air macam aku. I didn't say that aku nak underestimate dia. Nak kata dia jahat. NO. BIG NO.

But, it's hurt of course bila kau tahu diri dia yang sebenar. The bad side dia??? Siapa je yang tak ada bad side?  Nobody's perfect. Remember? 

Ok. Tak nak cerita lebih-lebih. Aku pun taktau nak cerita macam mana. But, just nak share pengajaran kat sini.

Jangan letak apa-apa expectation about someone that you like/love. Dia tak sempurna macam watak dalam drama-drama Melayu. Nahhhh...

Jangan malu-malu kalau dah suka. Dah suka pergi je kenal. Takyah kisah orang nak kata kau tu timba cari perigi. Dah kenal nanti kau tau, dia tu boleh masuk tak dengan kau. I mean, boleh ke jadi kawan kau. Kalau malu macam aku, alamatnya selamat jalan romeo arrr.

Aku memang selalu melepaskan crush begitu sahaja. This is not the first time. It's hurt actually to see them for the last time. But... aku selalu fikir, alaaa... crush je pun.  

Pergi jelah ya, anak-anak sekalian. Jangan malu nak tegur crush. Dia tolak itu adalah keputusan dia. (kalau kau confess laa) Biar sakit ditolak. Jangan sakit asyik teringat-ingatkan crush. 

Pengajaran last yang mak aku pesan kat aku...

Nak pilih laki, pilih yang biar tak senang mata ni tengok dia, asalkan senang di hati.

Panggg... rasa macam sepatah-sepatah perkataan yang keluar dari mulut mak tu menampar pipi aku. Sakit weyhhh... oklah, secara jujurnya setiap kali sesiapa yang jadi crush aku mesti ada rupa. Hensem. Smart. Kemas.

Hahahaha... jangan salah faham.

Crush je. Tapi yalah, siapa je yang tak suka, kan? Tengok laki hensem. Tapi sebenarnya hensem tu macam belakang kira la sebab dia akan automatik hensem kalau dia kemas. Mungkin itu sebabnya aku suka crush aku yang sekarang ni yang dah tak ada perasaan aku menengoknya.

Dia kemas. Mungkin sebab pekerjaan dia? Atau mungkin dia memang seorang yang kemas? Don't know. Tapi aku suka tengok pakaian dia. Kemas. So, dia nampak hensem.

Ok, bila aku dengan tak malunya cerita kat mak yang aku kecewa bila tahu his real himself, mak terus marah. Mak cakap aku pilih laki yang senang kat mata je, tak senang di hati. Yalah, mana aku nak tau dia boleh senangkan hati aku ke tak. 

Tegur pun tak pernah. Dok menengok dari jauh. Hahahaha...

Apa-apa pun, walaupun dia sekadar jadi crush je tapi aku still dapat pengajaran dari dia yang hadir dalam hidup aku sekadar dari jauh. Terima jugalah kasih kat dia. Hehehehe...

Ok. Dah boleh start misi cari crush baru. 

Itu je nak membebel. Entah apa ke bendanya aku merepek pun aku taktau. Ngeeee...

Byeeeeeeee....

Thursday, 7 September 2017

Experience

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum dan hai semuaaaaa....

Wowww... almost a year tak update apa-apa. Hahahaha... ni pun terfikir nak update sebab ada member tegur, kupukupupurple tu kau ke? Ahaks... Yeahh... it's me. Gosh, I'm crying. Rindu giler nak blogging macam dulu-dulu. ;)

After all this time, ada lagi ke yang sudi tunggu kita update blog? Hahahaha... I guess there's no one who are willing to wait for me. Auchhh... buat ayat sedih pula dia.. hahahaha...

Owh ya, aku cuti 5 bulan. Cuti sem. Diploma UiTM students semua cuti 5 bulan sebab nanti akan masuk serentak untuk Diploma dan Ijazah. But, cuti tinggal lagi 2 hari. Hehehe... dah tinggal lagi 2 hari cuti baru nak terhegeh-hegeh berblogging.

Nak buat macam mana, fokus sangat menternak lemak 5 bulan cuti ni. hahahah... but of course cuti kali ni tak cuti pun. Buat part time job kat kedai kasut kat Mydin. Got many experiences and memories. And of course got money. Hahaha... than just staying at home while watching for KDrama and at the end the day I've got nothing than just electric bill increases because of me. ;D

Sangat enjoy kerja kat kedai kasut eventhough letih. Bukan sikit punya letih tambah lagi straight kerja dari 10 pagi - 10 malam. Paling letih of course waktu bulan puasa hari tu. Just imagine, you're fasting tapi kerja non-stop for the whole day. Kedai baru buka tak sempat nak sapu, orang dah masuk. Malam pula, kedai dah nak tutup, still ada customer.


My wedding shoes, one day.
^_^

And what the best, I got a new lesson about human. Orang kaya tapi humble. Kaya tapi sombong. Tak berkemampuan tapi berlagak kaya (this type of human really make me annoyed). Tak berkemampuan tapi memahami.

And I also got free parenting lesson. Tiap-tiap hari jumpa macam-macam ragam mak ayah yang datang. Some parents make me feel like, hey why you're having a child if treat them like they are no one. Sumpah geram dengan golongan macam ni. Selamba marah menengking anak kat tempat awam. Dear parents, DON'T EVER DO THAT. Self esteem anak boleh menurun tau.

Ada sejenis lagi yang aku tak suka. Bila anak buat sepah ke apa dalam kedai, dia tunjuk kat aku lepas tu cakap, 'Haa, nanti akak tu marah nanti baru tau.'. Are you sure you want me to scold your child? Aku ni garang tau. Marah betul-betul kang baru tau. Hahahaha...

Why not ubah ayat tu.. "Janganlah buat sepah, nanti kesian akak tu kena kemas.". Teach your child how to be a good person. Yeahhh...

Ada pula yang buat aku rasa macam... tak sabar weyh nak kahwin. Anak ramai tapi semua sporting dengan mak ayah. I still remember that one family. Anak semua lelaki ada 3 orang. Tapi semua rapat dengan mak ayah. Boleh sembang selamba. Hormat mak dia, tolong mak dia. Even si abang buat salah pun ayah dia tegur berhemah. Such a happy family. Make me smile when I serve them.

Belum masuk lagi pasal yang datang minta kerja. Please human, jangan jadi manusia yang suka bagi harapan. Kau ingat dalam percintaan je ke yang ada harapan palsu ni? Nope. Ada yang beria datang minta kerja. Cakap dengan yakin, esok saya datang. Pasti datang. Mesej tanya macam-macam.

Bila hari yang sepatutnya, hilang, mesej Whatsapp pun bluetick. Such a rude you know? Jadi sakit hati kita ni. Tak pepasal rasa nak bermusuh dengan dia even I don't even know who is she. You're serious, then be serious.

Apa yang best kat kedai kasut ni, rasa macam satu family. Selamba bergurau senda. Mengutuk mengata sesama. Hahahah... but not with the boss of course. ;D

Kak Waniiiii... rinduuu niiii... hehehe... paling lama kita kerja sekali adalah dengan Kak Wani. Selalu kejar sales sesama. Lepastu berebut customer untuk dapat komisen. Hhahahah... Such a good memories, huh? ;P


Me The Cute and Kak Wani The Supergorgeous
;P

Rindu Kak Sha dengan Kak Nadiah. Tak lama kerja dengan diorang tapi dah rasa macam family maybe sebab ada je topik nak bercakap kut. Hahaha.. kita ni jenis automatik akan banyak membebel kalau orang tu pun jenis banyak bercakap juga. Hahaha...


Rindu nak tengok cerita hantu sesama. T_T


Rindu keluarga bebear yang comel ni. T_T

Rindu crush juga. Ehehhhhh... beria nak move on. Dah 3 bulan dok sembang pasal move on dengan Kak Wani sampai kita rasa Kak Wani pun dah nak muntah dengar kita cerita pasal dia. Oklah sebenarnya tak pernah ada perasaan dekat dia sebelum ni. Just suddenly because of his smile. Gosh, senyuman dia boleh buat jantung aku bersepai kut. Manis sangat. Dan maybe sebab dia ada semua yang aku suka. I mean dia penuhi taste aku dari segi luaran but we don't know his real himself. ;P

Tapi sempat gak arr member kutuk aku sebab dia nak kata hensem, bolehlah tapi... takyah cakap arr. Kang kut-kut sepupu sepapat dia baca ni lepas tu sampai ke pengetahuan dia, mahu 10 tahun aku tak jejak kaki kat Mydin tu. Hahahaha...

Tapi, I'm crazy over his smile. Don't ask me why but cukuplah cakap senyuman dia gila buat aku cair. Bhahahahah...

Rindu gak dengan staf sebelum ni. Kak Lina (geng skincare ;D), Mai (ni geng cari kerja sesama pastu dia berhenti awal sebab amik intersesi), Kak Ika (geng anak ikan), Kak Sha dengan Kak Ika (datang kerja sekejap dari cawangan lain). Rindu semualah senang cerita....

Rindu all sweet and sour memories.

Rindu nak lambai kat pekerja kedai kasut sebelah. Hahahaha... rindu nak kena usik dengan akak farmasi sebelah. Rindu serindu rindunya. Rindu nak intai crush. Ehehhhh...

All of you will stay in my memory. Thanks sebab hadir dalam hidup kita walau seketika. ^_^ 

Wednesday, 14 September 2016

Train To Busan - Review Hentam Saja

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum dan hai semua...

Dah lama tak buat benda-benda review ni. Kali ni terdetik pula. Ewahhh... main detik-detik pula.


Alkisah dah lama sis teringin nak tengok Train To Busan. Sejak daripada ada keluar kat coming soon dalam web TGV. Nampak tak betapa gigih nak tengok wayang siap 'stalk' lagi web TGV tu sepanjang masa. Ahaksss...

Lepas tu teringin nak tengok Moana, Lights Out, banyak lagilah. Tapi semua kesudahannya adalah hampeh. Hahaha... #sisredho

Jadi, tak tahan sangat sebab semua dok sembang sana sini pasal Train To Busan, terus buat gather dengan Typo Squad. Even tak semua dapat datang. Sis happy. :) Yang lain insyaAllah, jika ada jodoh sem break nanti kita jumpa k. ;)

Bajek nak tengok kat Ipoh Parade. Sekali check online, seat full daa... so, payah sangat tengok dekat TGV Aeon Klebang aje. Dekat pun dekat. Ni pergi Parade nanti dahlah jauh, mata ni melilau aje tengok macam-macam. Maklumlah, Parade ni aura shopping dia gila sikit. Especially Popular. Memang gila bak hang. Besar gila arr Popular kat Parade.

Ok-ok... maafkan sis yang memang kalau dapat merapu memang tak boleh berhenti. Ayuh ke tajuk utamanya. Review Train To Busan.


Actually keinginan nak tengok movie ni timbul waktu first-first tengok kat coming soon dulu sebab ada perkataan Busan. Sis kenot dengan Busan ni sebab Busan adalah salah satu tempat yang paling sis teringin nak pergi suatu hari nanti.

Lepas tu bila buka baca sinopsis, teruja gak sebab pasal zombi. Sis suka zombi-zombi ni.

Lepas tu tengok pula poster. Dah lama tengok baru perasaan. Ada pak cik kegemaran sis. Ehehehe... pak cik dalam Coffee Prince yang sis gilakan sangat waktu sekolah rendah dulu. hahaha...


Pak cik Gong Yoo... ^_^
Pak cik dah. Tak ada nak oppa bagai. Tua dah pak cik ni.

Oklah, bagi sis... sis bagi 9.8/10 bintang. Kenapa tak full? Haa, meh sis nak bagitau...

  1. Sebab pertama tak dapat full sebab sis geram. Sis tak dapat nak lenyek orang tua sombong lagi pentingkan diri tu. Kalaulah sis boleh masuk dalam screen tu dah lama sis tumbuk, sepak, penampar orang tua tu. Geram tu tahap sampai sis rasa kalau tak kerana sis dalam panggung memang dah lama sis buat demonstrasi Muay Thai. (ececeh.. acah-acah belajar Muay Thai je)
  2. Sebab kedua adalah ending. Ewahhh... terus ke ending sis ni. Hahaha... but serious sangat. Tolonglah ada Train To Busan 2. Kalau tak memang sis sendiri pergi Korea berlakon dengan pak cik Gong Yoo untuk Train To Busan 2. Ewahh... gatai meghela pula dia. ;P
Actually takut nak tengok movie ni sebenarnya sebab tengok pada trailer, tak dapat nak tangkap maksud di sebalik trailer tu. Tetiba je, eh dah ada zombi. Lepas tu dengar kawan punyalah semangat cerita pasal Train To Busan. Tak faham juga. ;D

Jadi, senang cerita, kena tengok sendiri. Ada juga kawan sis sorang ni kata cerita ni tak best. Membazir duit aje tengok. Sis tak kisah dia nak kata apa. Tak terpengaruh sebab pengaruh nak tengok Train To Busan lagi kuat.

Yalah, sis nak tengok Train To Busan pada asalnya pun bukan sebab movie ni jadi trending tapi sebab sis tengok dekat dalam coming soon. So, mohon jangan cakap sis pergi tengok sebab movie ni trending k.

Lepas tu movie ni pun jadi kesukaan sis sebab dia ada family love. Tak macam cerita-cerita kpop yang lain dok makwe miskin, nerd jumpa pakwe hensem, kaya, sado. Tak, tak, tak. Cerita ni pasal kasih seorang bapa terhadap anak dia.

Serius kalau hati kau keras, memang kau tak rasa apa. Tapi kalau kau hayati, tak cukup tisu weyh kau nangis. Cerita ni juga memberitahu kita yang sikap pentingkan diri tu hanya merugikan diri sendiri. Sikap pentingkan diri tu hanya akan buat diri kau lebih derita. Mungkin kau akan selamat tapi kau selamat dengan melihat penderitaan orang lain. Tak ada makna pun kebahagiaan kau sebab orang lain derita atas kebahagiaan kau.

Kau tengok cerita ni, mohonlah jangan nak annoying sangat bila dengar orang dok menjerit-jerit dalam panggung tu. Serius mendebarkan. Dengan zombi-zombi yang hiperaktif. Bhahahahaha...

Ok, sis cakap gini sebab sis dengan kawan-kawan sis tak mampu nak tahan diri daripada menjerit. Rasa macam real je ada dekat dalam train tu sekali. hahahaha... kawan sis lagi dahsyat. Kotak popcorn dah tak ada rupa kotak punyalah dia jerit sambil renyuk-renyuk kotak tu. ;D

Sis tak payah cakap, orang lain tak jerit, sis jerit dulu. Hahaha... Paling tak boleh blah ada satu part tu semua zombi bergelimpangan mati. Suddenly ada tangan zombi tu bergerak. Mulut sis ni laju je sebut... 'oh mak kau'.

Kawan sis boleh pula gelak. Orang terkejut betul-betul dia gelak pula. Dahlah sis sorang je pula tu yang menjerit. Maaflah, mudah terkejut memang gini. Ampun yang satu panggung dengan sis tadi. n_n

Mohon ya, nak lepas stres tengoklah movie ni, boleh jerit puas-puas. Tak ada scene yang ada zombi yang tak membuatkan korang terjerit.

Selain part jerit, ada juga part yang buat korang menangis. Part buat korang menangis sebenarnya lagi banyak daripada korang menjerit. 

Ada satu part tu yang buat sis sebak plus mata dah standby air mata waktu ada sorang budak laki ni yang survive waktu lalu gerabak ada zombi nak pergi dekat gerabak yang selamat, tengok-tengok zombi tu kawan-kawan dia. Dia tak sanggup nak pukul kawan-kawan dia. Sis sebak gila tahap gaban waktu tu. Sis faham perasaan dia. Kawan kut.

So, start dari part tu makin banyak pula scene-scene yang serius kalau tak nangis pun, sebak pasti ada. Actually sebelum tu pun dah ada part sebak cuma fokus sangat menjerit. Hahaha...

Lagi satu photoshop untuk movie. Memang pergghh arr... Sangatlah moden yang mana tak mampu untuk kau bayangkan. Respek arr untuk pengarah dan production movie ni. Hope adalah production Malaysia yang boleh buat macam ni lepas ni. 

Dah ada. Ya. Memang dah ada. Kalau korang tengok Ola Bola. ^_^

Last words dari sis, pergi jelah tengok. Kalau ada yang kata tak best tu mohon jangan nak percaya bulat-bulat dulu. Pergi tengok dulu and judge by yourself. Setakat dok baca orang review, dok dengar apa orang cakap mana nak tau level best dengan tak best dia tu.

Pergi tengok ok! But make sure you are 18+ la. Cerita ni 18+. ;D

Kalau tak duduk jelah luar panggung kunyah popcorn. ;P


Yang ni tak boleh blah. ;D
Sakit perut gelak weyh!

Sekian sahaja review hentam keromo daripada sis yang cute. Nak sambung pening minggu depan ada dua presentation tapi dua-dua hampeh tak siap lagi. Huwaaa... T_T

Wassalam. Thanks sudi baca Fitri merepek. ^_^