Saturday, 20 August 2016

Dekan

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum dan hai semua...

MasyaAllah sistur...

Bersawang habis blog ni. Last update lepas MDS bulan 5 hari tu. Lama, kan? Hehehe... maaf buat fans Fitri. 


Fitri busy tahap terlupa yang Fitri ni sebahagian daripada bloggers kat Malaysia ni. Hahaha... ayat bajek gila.

Ke mana Fitri menghilang?

Tak hilang pun. Cuma tenggelam di Tapah. Line tak berapa nak ada. Balik rumah pula fokus nak manja-manja dengan mak bapak. Bhahaha... tak sempat fikir nak update blog.

Masih menulis?

Masih. Menulis assignment, tutorial yang bertingkek-tingkek. Hahaha... gurau je. Yup. Fitri masih lagi menulis. Adalah satu dua cerpen yang masih tergantung. Bila ada idea, assignment banyak. Bila tak ada idea, tidur.

Macam mana Sains Komputer?

Kalau telefon mak tak menangis sebab Sains Komputer tak sah. Hahaha... segan nak tulis sebenarnya tapi nak juga cerita pengalaman kita. ;P

Sebelum masuk waktu buka keputusan UPU dulu bukan main teruja bila baca dapat Sains Komputer walaupun keyakinan tu tak seberapa. Tapi tak apa, cuba dulu. Bila dah belajar... ='(

Banyak kali juga buat keputusan nak quit. Ada sekali tu keyakinan Fitri down gila sampai rasa nak masuk kelas pun malas. Bila masuk, nampak muka kengkawan yang pandai rasa macam Fitri ni bodoh sangat. Rasa macam herrgghh... ada sekali Fitri hampir menangis dalam kelas. Bayangkan, lecturer bagi soalan, Fitri tak boleh jawab langsung. LANGSUNG!

Fitri jadi senyap sehari tu. Assignment tak sentuh, tutorial pun buat bodoh aje. Tidur pun awal. Selalu pukul 12 tidur (maaf ya, Fitri bukan macam orang lain boleh study sampai 2-3 pagi. Cukup aje pukul 12 memang kena tidur. Kalau tak, siaplah pagi esoknya alarm last sekali baru bangun. Itupun kalau bangun) tapi hari tu Fitri tidur awal gila. Pukul 10 dah tutup lampu. Roommate tak ada. Dia selalu keluar malam belajar dengan kawan dia.

Fitri ni bukan jenis yang study group macam roommate Fitri. Fitri suka study sorang-sorang. Bila tak dapat nak jawab, Whatsapp kawan tak pun pergi bilik dia. Dapat jawapan balik bilik. Bukan jauh pun bilik dia, selang dua pintu dengan bilik Fitri.

Fitri selalu sangat rasa menyesal pilih Sains Komputer ni dulu. Lepas tu Fitri tanya kawan Fitri, luah perasaan dengan dia, alhamdulillah... dia nasihatkan Fitri. Setiap apa yang kita dapat sekarang pasti ada hikmahnya. Ada sebab kenapa Allah 'campak' kita ke satu-satu tempat.

Fitri muhasabah diri. Fitri mula sedar, Fitri tak jaga hubungan tu... hubungan manusia dengan Allah. Fitri lalai dalam hubungan sesama manusia. Mulut main lepas aje kalau tak puas hati. Tak ada langsung rasa nak jaga hati orang lain.

Sampai sekarang Fitri masih macam tu. Nak cakap macam mana ek... Fitri tahu apa yang Fitri buat tu salah tapi dia akan automatik buat juga. Nampak, kan? Bila dah terbiasa, nak ubah tu bukan main cakap aje nak ubah, terus berubah.

It's take time to change our bad habit.

Fitri terfikir... mungkin inilah perasaan orang yang selama ni kita hentam, kita caci, kita maki. Sedangkan dalam diam sebenarnya dia cuba untuk berubah. Cuma dia perlukan masa. Kau ingat senang nak laksanakan jihad lawan nafsu tu?!

Okey, back to topic. Sains Komputer, setakat ni dah 4 orang quit dalam kelas Fitri. Sebab tu jugalah semangat Fitri menjunam jatuh. Sebab tengok diorang berani. Berani buat keputusan. Rasa tak boleh buat cepat-cepat keluar dan ambil kos yang diorang mampu untuk bawa. Yang penting duit aje sebenarnya.

Bila dah lama belajar, alhamdulillah... dah boleh buat sikit-sikit subjek killer dalam Sains Komputer. Tambah lagi lecturer pun tolong kita orang yang lemah ni dengan buat kelas tutorial dengan abang & kakak part 3.

Tapi akaun pula.... adehh... dak-dak akaun, korang dulu belajar akaun macam mana? Fitri ni sampai nak give up dah. Dulu rasa nak quit sebab programming sekarang sebab akaun pula. Bukannya main subject pun akaun tu. Tapi yalah... tak nak aku repeat akaun.


Dekan?

Jangan. Jangan. Jangan. Jangan nak set mind korang nak dapat dekan. Dulu Fitri macam tulah, set mind nak dapat dekan lepas tu bila belajar, tak dapat nak buat, rasa kecewa sebab rasa rendah diri nak dapat dekan macam mustahil.

Lepas tu Fitri tendang jauh-jauh mindset dekan tu. Kau fokus belajar aje, cuba untuk adapt dengan kehidupan universiti. Cuba sehabis daya untuk dapatkan result terbaik yang kau mampu dalam quiz dengan test. Tak payah fikir dekan tu.

Yang kecewa kau. Tak payah fikir apa orang nak kata.

Sains Komputer tak ada masa depan?

Samalah dengan apa yang Fitri rasa dulu. Sebab Fitri ni orang yang otak sastera. Benci sangat dengan nombor. Sekali dapat ni... hari-hari menangis sebab fikir masa depan. Cerah ke masa depan aku kalau aku duduk dalam Sains Komputer ni?

Cerah kalau kau pandai cari peluang.

Zaman sekarang ni beb, semua pakai teknologi. Semua perlukan kepakaran seorang programmer. Tak payah risau pasal job. Ada rezeki pasti ada. Tapi kalau dah kau duduk ceruk kampung lepas tu kau bising kata Sains Komputer ni tak ada masa depan, memang nak kena hempuklah.

Banyak peluang pekerjaan untuk bidang ni dekat bandar-bandar besar. Banyak syarikat besar perlukan programmer. Tinggal kau aje yang kena pandai cari.

Boleh ke Fitri bertahan dalam Sains Komputer?

Tak tahulah nak cakap macam mana. Tapi seriously arr, kalau final exam nanti ada subjek yang kena repeat memang Fitri say goodbye pada Tapah. Lembik? Tak. Sebab Fitri tak nak bazir masa dengan sesuatu yang Fitri tahu Fitri tak boleh buat.

Alaaa.... nak cakap macam mana eh? Fitri dah ada plan untuk masa depan Fitri. Tapi yalah, Allah plan is better than human plan.

Nak kahwin... eh. Hahaha... gurau aje. Gilalah nak kahwin muda-muda ni. Ilmu pun tak puas lagi nak dicedok, macam mana nak kahwin? Nanti nak ajar anak apa? Fitri nak jadi seorang guru untuk anak Fitri nanti. Apa yang dia tanya, Fitri boleh jawab. Itu angan-angan Fitri yang dah penat dok berangan.

Macam gatal aje bunyi sembang pasal anak. Padahal umur setahun jagung lagi dalam alam remaja ni. Tapi... salah ke? Tak, kan? Semua orang nak yang terbaik walau tidak sempurna.

Tapi... dahlah. Tinggal lagi 4 minggu aje sebelum final exam (ikut dalam kalender akademik la, jumpa lecturer lagi 4 minggu je). Betapa cepatnya masa berlalu. >_<

Usaha, usaha, usaha... 

Chaiyok Fitri chaiyok!!!

Wassalam. Thanks sudi baca Fitri merepek. ^_^

Sunday, 29 May 2016

Minggu Destini Siswa @ UiTM Tapah

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum dan hai semua...


24/5 hari tu... masuk dalam buku Sejarah aku. For the first time berpisah lama dengan mak bapak aku. Selama ni paling lama pun tak sampai seminggu. Hahaha... Okey, bunyi macam lawak tapi memang lawak. Tapi entah apa yang lawak. -_-

Waktu sampai depan UiTM Tapah tu, terus cakap dekat bapak... "Patah balik boleh tak?"

Mak bapak aku gelak. Jantung aku waktu tu tak payah aku cerita arr, berdegup laju sampai rasa macam nak terkeluar dari badan. Rasa macam... serius, weyh? Aku dah nak jadi budak U. Walaweyhhh... rasa macam baru semalam duduk dalam dewan nak amik KBSR. Hahaha... jauh bebenor sampai ke darjah 3.

Masuk je dalam UiTM Tapah tu...

Okey, okey.. tak payah nak cerita satu-satu. Kang korang kena hadap komputer 5 hari 5 malam nak habiskan baca entry aku ni.

Roommate... alhamdulillah aku dapat roommate yang sangat-sangat mengingatkan aku dengan Typo Squad. Dia memang happening arr. Orang Kedah. Arifah. Yuuhuu.. Arifah, hang baca dok ni! Haha... bajek macamlah roommate hang tu tahu blog hang ni. Aku dah dok berhang-hang je sekarang ni. ;D

Bilik aku untuk 2 orang. So, roommate aku sorang je. Takyah tanya mana roommate aku yang lain. ;P

Ok, kita mulakan dengan Minggu Destini Siswa. Serius arr, stres nak mampus! Aku jadi rasa macam... ahh, menyesal aku masuk UiTM Tapah. Kalau aku tahu macam ni, dok rumah cari kerja je. Hari first tu, malam tu aku nangis dengan penuh penyesalan kerana memilih untuk berada di UiTM Tapah.


Tapi, brader... rileks arr brader, aku tak habis taip lagi ni. Dua hari je stres dan part yang stresnya yang lari je. Actually tak adalah lari sangat. Lebih kepada berjalan langkah besar dan pantas. That's why kakak-kakak OC tak habis-habis... "Pantas siswi, pantas." Ayat tu bergema je dalam otak aku. ;D

Tambah stres lagi kena pakai tudung bawal. Aku tak reti dan tak suka pakai tudung bawal. T_T That's why aku yang paling selekeh tudungnya. Hahaha.... 

It's ok... minggu tudung bawal dah tamat semalam. Hahaha... minggu tudung bawal. Suka hati aku je. Jangan marah arrr. Jual kang.


Termenung sambil berfikir.
'Agak-agak apalah yang mak bapak aku buat dekat rumah tu.'

Masuk hari ketiga, muka-muka OC yang jaga aku dan dak-dak Alpha dah start berubah. Diorang dah makin sporting! Serius arr, aku tak habis-habis gelak sebab diorang. ;D Especially OC Ain, Danny (yang ni tak sure betul ke tak ejanya, maaf naa kalau salah), Farhan, Luqman dan ramai lagi OC yang memang happening gila.

OC yang paling tak boleh blah, OC Luqman arr. Mula-mula aku nampak dia. Huk alah, garang betul dia ni. Muka ketat, asyik jerit-jerit. Jerit dia tu kalau kau tak dengar, memang telinga kaulah yang bermasalah. Tapi lama-lama... seriously... betul ke tu OC Luqman? -_-

Yang paling aku ingat, ada sekali tetiba dia duduk tengah jalan. Waktu tu kita orang baru keluar dari DM. Kita orang beratur. Well, beratur memanglah kena berdiri, kan. Yang OC Luqman ni selamba duduk tengah jalan lepas tu gelak sambil tunjuk kat kita orang. Dia cakap... "Haha, aku boleh duduk. Korang berdiri je." (lebih kurang gitu arr ayat dia, aku ni memang cepat lupa)

Aku macam... terkesima, tergamam, terpempan, tercengang, terpegun, terkejut. Dulu dia yang paling aku menyampah sebab suka sangat menjerit. (eleh, menyampah orang menjerit, dulu kau tu suka sangat menjerit waktu kawad boleh pula ;P ) Lepas tu dialah yang paling best sebab sporting + selamba dia. Haha...

Lepas tu OC Ain. OC Ain pun garang gak mula-mula. Lepas tu nak tau tak, OC Ain orang yang membuatkan aku ketagih nak nyanyi lagu ulat bulu. Hahaha... Lepas ni aku berulat bulu dan berbaby shark dalam bilik jelah dengan Arifah. Itupun kalau dia nak. ;D

OC Ain juga seorang yang tak tahu nak cakap macam mana. Tapi bila start bagi tazkirah... kata-kata OC Ain tu, menusuk gila arr. Walaupun kadang-kadang terselit lawak buat aku tersengih.


Owh ya, nak cerita... aku ambil Diploma Sains Komputer. (bayangkan aku sebut sambil buat muka poyo, kening sebelah terangkat, flip shawl ala-ala tepi pantai). Actually tak ada apa nak dipoyokan tentang Diploma Sains Komputer. Aku berdebar tak habis lagi ni memikirkan yang aku dah jadi dak Sains Kom. Serius, beb... aku still tak percaya aku dengan beraninya terima aje aku jadi budak Sains Kom.

Padahal aku ni Dota pun tak kenal (ada kena mengena ke? -_-) Serius arr... aku tak pernah terfikir pun aku akan dapat Sains Komputer. Sains Komputer pilihan aku no 8 kut dalam UPU. Aku letak sekadar nak cukup syarat letak 12 pilihan je. Tapi, itulah... rezeki, kan?

InsyaAllah, dengan izin Allah, ada hikmahnya kenapa aku tercampak  ke 'bandar' Tapah. ;D Mungkin jodoh aku di situ. Ecewahh ko. Belajar beb, dapatkan Anugerah Naib Canselor, kalau kau tak mampu cuba untuk dapatkan Dekan dulu, baru fikir pasal mana nak cari duit, nak bayar hutang PTPTN (konfem dapat pun belum), lepas tu barulah fikir pasal kahwin.

Aku malas nak cerita bab persediaan apa semua tu. Yang tu kau boleh cari kat blog-blog yang bersepah dalam alam maya ni. Aku dulu yang ada seminggu masa sebelum mendaftar tu memang pulun aku baca blog-blog yang ada cerita pasal MDS. Banyak sangat. Tinggal kau rajin tak rajin je nak baca.

Tak ada banyak gambar. Aku tak sempat pun nak tangkap gambar pemandangan dekat sana. Hari first tu, lepas mak dengan bapak balik je aku terus rehat . Rehatlah sebab semua dah kemas. Petang tu stres bermula. Tak nak cerita sebab dah lupa. Hahaha...

Kita orang banyak main game. Mungkin Alpha la yang paling happening bab-bab game ni. Hahaha... pantang ada masa terluang mesti main game. Serius best. Game yang kita orang main, ulat bulu, siput, kura-kura, baby shark, 1 jam sahaja. Serius happening arr.

Macam mana game tu? Malas nak cerita. Biar je korang berteka-teki. Harharhar.. (evil laugh)

Aku paling suka malam Aspirasi Seni. Serius hilang segala stres dalam kepala otak aku ni tentang MDS. Okey, tak nak cerita.. dah panjang sangat dah entry aku ni. Dahlah gambar pun secoet je. Mesti bosan, kan? Hahaha...


Tarian penguin yang comel ni, semua OC ada buat waktu penutup Aspirasi Seni tu. Serius comel sangat. Hahaha.. ;D

Lepas tu waktu penutup semalam dekat dalam greenhouse pun ada buat. Aku ada rakam. Ingat nak upload tapi pikir balik, tak payah arr. Biarlah aku simpan kekiutan diorang dalam fon aku je. Hahaha.... kita orang pun ada buat sekali. Tak puas kut menari sekali je. Rasa nak menari lagi sebab rasa macam diri ini terlalu kiut bila menari begitu. Hahaha... ;D

Penguin buat lubang, pancing ikan, happy. siang ikan, tutup lubang, pakai kain pelikat, pakai telekung. Hahaha... apa benda semua ni? Rahsia di sebalik tarian penguin tu oleh OC Danny. Haha... aku gelak tak peduli orang kiri kanan dah waktu tu.


OC-OC yang super duper best.
Waktu ni diorang bercampur. Ada OC dari Alpha, Beta, Gamma.
Waktu ni diorang get ready nak tunjuk demo tarian penguin comel tu rasanya. 
Entahlah nak. Tak ingat.

Tapi... ada juga something yang buat aku rasa bersalah waktu last day tu. Waktu tu aku baru keluar dari PP lepas amik kad matrik. Aku jalan dah macam orang gila dengan muka macam epal hijau dan tudung yang macam lepas ribut. Penat kut. Serius. Kepala otak ni dok fikir katil je.

Kat depan PP ada dua orang OC jaga. Sorang OC Farhan, sorang lagi tak kenal. Bukan OC Alpha. Tapi aku ingat OC Farhan ada cakap OC lagi sorang tu senior untuk kos Sains Kom. Waktu tengah jalan macam orang tak berapa nak hidup tu, OC Farhan ada tegur... dia cakap, "Berkawad ke, kak?"

Aku buat bodoh sebab tak sure dia cakap dengan aku ke, orang depan aku ke, orang belakang aku ke. Lepas tu dia cakap pula dengan OC lagi sorang tu... "Belum apa lagi dah sombong dengan senior." (lebih kurang gitu arr ayat dia)

Suddenly rasa macam darah terhenti kat vena cava. Dia cakap pasal aku ke? Perasaan bersalah tu menjalar ke seluruh badan seperti mana sel darah merah yang mengalir ke seluruh badan. Ecewahh sempat lagi buat ayat ala-ala sastera + bio.

Untuk OC Farhan dan OC yang lagi sorang tu (maaf sangat-sangat, tak tau nama), saya minta maaf kalau muka minta penampo saya waktu tu buat saya nampak sombong. Bibir saya ni tak ditarbiah puas-puas lagi untuk senyum walaupun waktu penat. Kalau penat memang automatik bibir ni macam keras je nak senyum.

Lagipun aku ni kalau dengan laki segan dia over gila. Jangan kata senyum, nak pandang muka diorang pun kena fikir berpuluh kali. Segan dowww.

Actually saja mention, kut-kut depa baca. Bhahaha.... nak sangat. Macamlah aku ni retis ala-ala Nora Danish sampai femes buat apa pun semua orang nak tahu, semua orang mesti amik tahu.

Lepas ni kena tarbiah diri arr, senyum dalam apa jua situasi. Penat macam mana pun, bibir tu tetap perlu senyum. =) Tapi kalau dengan lelaki... adehhh... kalau pensyarah tu lain ceritalah.


Cerita pasal Kokurikulum. Serius aku tengok memang best-bestlah kokurikulum. Ada kawad tu yang best tu. Dalam Kesatria. Kalau tak salah akulah. Serius teringin sangat nak masuk Kesatria sebab ada kawad. Dahlah yang ajar kawad tu diorang cakap yang betul-betul berpengalaman dalam kawad. Askar kut.  Maybelah. Aku ni diorang bagi taklimat, aku dok menguap, tahan mata yang sikit lagi nak terpejam. Apa diorang cakap pun macam masuk telinga kanan keluar telinga kiri je.

Tapi best arr. Bukan senang kut kawad ada orang yang betul-betul pakar dalam kawad yang ajar. Aku dulu sekolah menengah, dak-dak PKBM je yang ada askar train diorang. Tu sebab dulu PKBM hot sebab ada askar betul datang. Tapi kejap.. hot ke?  (tangan atas bahu, mata juling ke atas)

Tapi aku terpaksa nangis tepi tangga sebab tak ada keyakinan nak masuk Kesatria. Dahlah badan comel nak mampus. Jalan pun lembab. Untuk tak nak susahkan diri sendiri, dan tak nak susahkan orang lain, aku pendamkan ajelah hasrat murni itu. Tapi serius, sebak kut bila fikir asal aku tak dengar cakap mak aku untuk kuruskan badan. Kan boleh join Kesatria. T_T

Tak apalah. Nangis ajelah tepi tangga sambil tengok depa kawad.


Okey, nak taip tu je. Daa... Oh ya, gambar-gambar awan tu gambar dekat luar PI waktu Subuh. Aku termasuk kategori Bunga Raya. So, duduk ajelah dekat luar PI sambil tunggu yang lain solat dan sambil-sambil tu dengarlah diorang baca al-Quran, Mathurat dan kuliah.

Last but not least, terima kasih untuk semua warga UiTM Tapah yang menjayakan program MDS. Kalau tak ada MDS, konfem aku sesat. Patut pi FSKM, alih-alih termasuk dalam FP. Haha.. Terima kasih besar-besar juga untuk OC-OC Alpha khususnya dan OC-OC yang lain amnya. Kakak-kakak dengan abang-abang OC memang the best!

Good luck untuk kakak dan abang semua dalam meneruskan pengajian UiTM Tapah. Good luck juga untuk diri sendiri yang tak habis lagi berdebar sebenarmya nak masuk kuliah nanti. >_<

Terima kasih sudi baca Fitri merepek. ^_^

Saturday, 26 March 2016

Munafik : Kali Kedua

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum dan hai semua...

Kelmarin, yakni hari Khamis... pergi berjimba dekat Ipoh Parade dengan Typo Squad. Tapi 6 orang je termasuk aku yang boleh pergi. Sedih wooo... entah bilalah boleh berjimba cukup 11 orang. T_T


Actually dah lama dah aku dengan Azy rancang nak pergi tonton Munafik. Tapi aku dah pi tengok dulu sebab sepupu aku ajak dulu. Jadi ini kiranya kali kedua untuk aku tonton Munafik dan kali pertama untuk yang lain.

Kali ni nak review penuh pula pasal Munafik dan selit-selit sikit pasal kejadian hari jimba-jimba kita orang Khamis hari tu.


Sekarang ni kalau boleh hari-hari nak tengok trailer Munafik.
Kau dah kenapa, Fitri? -_-

Well, itu kali kedua aku tonton Munafik. Jadi, tahap berani tu tak adalah jatuh macam pertama kali aku tengok hari tu. Pertama kali hari tu tak payah cakaplah. Hampir semua part aku tutup mata. Yang tak ada hantu pun aku tutup juga.

Apa daa aku ni.

So, kali ni berani sikitlah. Ada empat part je aku tutup mata. Itu pun tutup sekejap je. Kalau first time hari tu tunggu dah betul-betul part tu habis baru aku buka mata.

Tapi part yang paling aku tak berani langsung nak buka mata, part hantu tu muncul belakang Ustaz Adam dengan part hantu muncul 3 saat depan cermin bilik air Maria tu. Yang dua part tu memang serius aku tak berani sebab dua part tu yang buat aku mimpi benda tu muncul depan mata aku.

Dua part yang berani sikit sebab tutup ala kadar je mata. Nampak juga skrin tu. Part waktu Ustaz Adam dekat rumah Maria dan tiba-tiba lampu terpadam dengan part dekat bilik mayat. Dulu part bilik mayat paling aku tak buka mata langsung.

Tak tahu pun aku apa benda jadi kat bilik mayat tu dulu. Tapi waktu tengok kali kedua hari tu tahu dahlah apa yang jadi. Tak adalah menyesal dah sebab tak tahu apa jadi kat bilik mayat tu. Hahaha... tapi still waktu Maria masuk dalam peti mayat tu aku tak berani nak buka mata.


Copy terus dari Google.

Tapi serius aku cakap... kalau kau tutup mata waktu part Maria kena rasuk tu memang kau rugi. Rugi sangat-sangat sebab kau takkan boleh tengok macam mana lakonan Nabila Huda yang memang real gila. Dan kau takkan dapat dengar apa yang setan tu cakap yang sangat-sangat membuat kau meremang bulu roma dan insaf.

Yang tak bestnya... peristiwa waktu aku first time tengok Munafik hari tu berulang lagi. Si budak Mai tak habis-habis dok tanya aku apa jadi lepas tu. Last-last aku marah dia, suruh dia tengok je sendiri. Baru ada feel der. Ni dok dalam panggung lepas tu tanya orang sebelah apa jadi lepas tu baik tak payah. Hahaha...

Sentap tak ayat aku, Mai? Hahaha.. ;P


Dahlah Mai suka tutup mata. Akulah yang selalu halang tangan dia. Aku tak nak dia rasa rugi macam mana aku yang menyesal dulu sebab banyak tutup mata. ;D

Cerita banyak twist.

Dulu diorang dok suruh aku cerita pasal filem Munafik ni serius aku tak tahu nak cerita macam mana. Bukan sebab aku tutup mata, ya. ;D Tapi sebab jalan ceritanya banyak twist. Dulu aku pun macam Mai, ingat Ustaz Adam tu yang Munafik.

Mai la, tak habis-habis dia membebel kata Ustaz Adam tu Munafik. Aku? Senyum je sebab biasalah. Manusiakan suka buat kesimpulan awal. Macam Fazli la, dok panggil Ustaz Adam tu Munafik. Walhal yang Munafik sebenarnya... (pi beli tiket wayang ;P)

Kema dengan mudahnya dah boleh teka siapa yang sebenarnya Munafik selepas aku cerita dalam entri lepas - Annoying Sangatttt. Tak juga mudah. Nak dekat last jugalah baru dia dapat teka tapi sebelum si Munafik muncul. Kema tu memang. Kalau cerita banyak twist dia selalu je boleh teka. Aku yang lembab ni memang kena tunggu ending. T_T

Hari tu aku cerita dekat Whatsapp group tentang filem Munafik ni. Shaz kata dia boleh je tidur kalau tengok Munafik. Aku ceritalah pasal soundeffect Munafik yang memang sentiasa buat kau terkejut + berdebar. Dia tetap kata dia boleh tidur.

Dia tak percaya sangat cakap aku, kan? Dah tengok barulah dia tahu. Even nak lelap 5 saat pun tak boleh sebab soundeffect dia sentiasa buat kita rasa terkejut. Sebab dia macam tiba-tiba je... bammmm... Eleh, setakat aku taip bamm memang la tak ada effect, ce pergi tonton sendiri. ;P

Yang bestnya, kali ni aku ada perasaan rasa nak keluar dari panggung. Waktu first time dulu tak ada pun rasa macam tu walaupun waktu tu dah pukul 10 malam. Ni pukul 3.30 petang kut.

Bukan sebab apa... sebelah kanan aku dahlah kosong. Ada 4 kerusi kosong. Depan kita orang pula memang kosong. Lebih kurang 4-5 line kat bawah kosong. Kiranya kita orang yang depan sekalilah. Faham-faham ajelah imaginasi terlebih kreatif dalam gelap tu. ;D

Especially waktu part benda tu muncul belakang Ustaz Adam. Serius beb aku waktu tu dah get ready nak keluar je. Cuma mengenangkan nanti rugi RM8.50 aku. Hahaha... so kuatkan semangat sambil sikit-sikit jeling sebelah kanan aku. T_T


Cerita ni memang penuh dengan pengajaran. Boleh kata setiap saat yang berlalu menuju ke pengakhiran cerita ni memang ada pengajarannya. Sekecil-kecil watak dalam Munafik ni pun turut memberi pengajaran kepada kita. 

Cuma bergantung kepada kita yang menonton untuk melihat ia sebagai pengajaran atau sekadar melihat ia sebagai sebuah filem untuk menghabiskan masa kita dalam panggung.

Tahniah juga buat Syamsul Yusof kerana berjaya menghasilkan sebuah filem yang bukan sahaja berkonsepkan keagamaan tapi juga berjaya menjaga aurat para pelakon dan batas-batas antara pelakon perempuan dan lelaki. This is real Islamic movie! ^_^

Last but no least, please la pergi tonton kalau ada kelapangan masa. Kutip pengajaran yang terkandung dalam filem ini. Dan please jangan tutup mata kecuali kalau ada part yang kau lemah semangat. ;D

Wassalam. Tata, Thanks sudi baca Fitri merepek. ^_^

Wednesday, 23 March 2016

Pengalaman Memandu

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum dan hai semua...


Dah habis berdebar waktu test JPJ bulan lepas, sekarang ni berdebar pulak nak bawa kereta bapak aku.

Berdebar kut.

Lagi berdebar dari waktu test JPJ hari tu.

Pegang stereng pun pegang kuat gila. Dahlah duduk depan aircond pun boleh berpeluh. Dan yang paling best, kereta bapak aku manual. T_T


Dah sebulan aku lulus test JPJ barulah dapat keberanian nak bawa kereta. Mula-mula bawa hari tu pergi rumah kakak angkat aku. Rumah dia jauh sikit dari jalan besar. Memang jauh dan agak sunyi. Kereta pun tak banyak.

Jadi, bahagia jugalah bawa kereta sebab kereta sesekali aje ada. Kalau ada pun memang diorang potong kereta bapak aku. Sebab aku bawa macam siput khinzir. Setakat 40-50 km/j je. Bapak aku dok membebel suruh aku tekan minyak bawa laju sikit.

Tapi aku rasa macam pedal minyak tu seram. Malah lagi seram dari filem Munafik. Huwaaa...

Mak aku yang macam lady boss dekat belakang memang dah diam. Muka cuak habis. Hahaha... adoi, mak aku ni!

Dan yang paling aku rasa nak turun dari kereta dan bagi dekat mamat dua orang ni penampo adalah bila dua orang mamat naik motor ni selamba badak berhenti tengah jalan. Tengah jalan beb! Boleh pula diorang bersembang. Dahlah kereta dari jalan yang bertentangan banyak.

Bapak aku dah jerit dah suruh aku tekan brek. Aku pun berpeluh-peluh cari brek dengan klac.

Dah nampak aku berhenti... eh, boleh pula mamat dua orang tu bagi muka tak bersalah lepas tu jeling macam marahlah. Ikut hati memang aku nak hon aje. Tapi aku paling benci hon. Bising kut.

Lagipun tak naklah kecoh-kecoh. Kang ada yang rakam, viral pula aku, kesian Dato Vida hilang populariti dua minggu. Hehehe... gurau je. ;P

Dulu aku bawa motor, aku acah ala kalau aku termasuk laluan kereta pun tak apa kut. Kadang-kadang aku ni khayal gak bawa motor. Tambah-tambah lagi bila dah kenyang. Memang terbayang katil je. Hahaha...

Sekarang aku dah boleh bawa kereta, aku dah start faham macam mana perasaannya bawa kereta lepas tu motor ada yang macam pelesit, macam pocong, macam langsuir. Rasa macam nak turun bagi penampo.

Mungkin itulah kut perasaannya kereta yang selama bertembung dengan aku yang kadang-kadang, eh tak sedar dah ke tengah sikit.

Apa-apa pun bila dah selamat sampai dekat rumah kakak angkat aku tu, aku terus letak tepi jalan. Tukar driver bapak aku ambil alih pula. Sebab aku tak reti parking. Memang FAIL! T_T

Itu baru kali pertama aku bawa kereta. Kali kedua pula bawa ke Kuala Kangsar.


Copy terus dari Google.

Banyak gila pengalaman kelakar dan yang menakutkan. Sampai rasa nak give up pun ada. Rasa macam nak menangis. Semua rasalah ada.

Mula-mula dekat Sungai Siput bertembung dengan lori panjang. Aku pi masuk lorong kanan sebab aku tengok lori tu memang lembab giler. Alih-alih sekali lori tu buat fast & furious. Yang best, kereta belakang bagi lampu sebab aku takut nak potong lori tu.

Hahaha... dalam hati kutuk diri sendiri sebab bajek sangat nak potong lori padahal nak tekan minyak pun takut. 

Tapi sisi positif cakap... "Tak apa, kaukan masih baru dalam bab pegang stereng ni. Lama-lama nanti bolehlah."

Sudahnya kembali ke tempat yang layak iaitu di lorong kiri. >_<

Lepas tu bila naik bukit, still masalah yang sama... takut nak tekan minyak. Adui kaki kanan aku ni. Kenapalah takut sangat dengan menatang pedal minyak tu?

Lepas tu bila dah sampai kuale, nasib baik tak langgar bontot kereta. Boleh pula bontotnya aje yang terjuih keluar dekat tempat parking tu. Mak dengan bapak dah terjerit-jerit. Maaflah. Anakanda masih belajar memegang stereng dengan baik. T_T

Lepas tu dah sampai dekat rumah mak cik, rumah dia atas bukit sikit. Memang aku dok kalut tanya macam-macam dekat bapak. Macam mana nak parking la yang paling banyak kali aku tanya. Last-last aku letak je tepi jalan.

Nasib baiklah kereta tak banyak waktu tu. Lepas tu bapak juga yang kena parkingkan kereta. Hahaha.. nampak tak permainannya di situ? :P

Balik tu bapak pula yang bawa kereta. Alasannya nak jalan-jalan dengan mak sebab nak cari kain baju kurung untuk raya. Hahaha... karang aku bawa parking merata tengah trafik sesak tu, mengamuk orang kuale. ;D

Walaupun aku memang teruk gila setakat ni waktu bawa kereta, tapi tak bestlah kalau dah give up. Bapak aku cakap dah boleh dah ni cuma kena berani tekan minyak lagi dengan kawal stereng sebab aku suka melilau pegang stereng.

Mak aku pun kata aku berani dan boleh bawa kereta. Jadi, Nur Fitri! Jangan give up, k. U can do it. Haha... ;D

So... errmmm... tak ada nak tulis apa-apa dah. Bye-bye jelah. Daaa....

Wassalam. Tata. Thanks sudi baca Fitri merpek. ^_^

Thursday, 17 March 2016

Annoying Sangatttt

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum dan hai semua...

Pergi wayang. 

Tonton movie seram macam Munafik. 

Tak pun movie yang over best macam Ola Bola. 

Aku baru sedar aku ada habit yang buat orang rasa annoyed dekat aku. Muahahaha...

Nak tahu apa?

Jeng jeng jeng...


Gambar copy terus dari Google.

Hahaha.. baru sedar habit tu waktu pi tengok Munafik. Ada abang duduk dekat depan aku sanggup tu pusing kepala dia nak jeling kat aku. Jelingan berapi sekali dia kasi. Bhahaha... marah ke, bang? Maaf arr, mulut saya ni kena bawa cellophone tape baru boleh diam. ;P

Aku tengok movie seram especially seram yang seseram filem Munafik memang tak boleh nak duduk diam. Memang kena bercakap pot pet pot pet. Lagi bahagia kalau ada orang yang layan aku pot pet pot pet.

Hahaha.. cousin aku layan aku waktu tu. Sebab tu aku tak berhenti bercakap. :'D

Bukan apa... kalau aku tak bercakap kang memang satu panggung tu dengar aku dok menjerit. Aku nak elak orang dok annoying dengan aku sebab budak ni suka menjerit bila tengok cerita seram. So, aku bercakap.


Aku bercakap pasal lokasi dalam Munafik yang gempak-gempaklah, pasal kenapa sedih sangat life Ustaz Adam ni, pasal kenapa Maria jadi macam tu, pasal sebenarnya dalam kotak kecik tu apa. Habis semua aku cakap.

Siap boleh jadi pengulas sukan macam Rahman dalam Ola Bola dah aku rasa. :'D

Tambah lagi macam yang aku cakap kat atas tulah, ada orang layan aku. Lagi bahagia la mulut ni pot pet pot pet. Yang cousin aku pula tak habis-habis dok tanya apa jadi lepas tu, apa jadi lepas ni. Aku pun first time beb tengok Munafik waktu tu. Manalah aku tau. >_<

Cara nak senyapkan aku... beli popcorn. Serius, sebelum ni aku tengok movie sambil kunyah popcorn memang aku senyap. Menghayati gila rasa popcorn yang buat tudung aku serabai dengan serdak popcorn.

Kisah apa aku tudung serabai, dalam gelap tu tak adanya bakal mak mentua aku nampak. ;P

Tapi waktu tengok Ola Bola dengan Munafik hari tu aku tak beli popcorn. Sebabnya dah over kenyang waktu tu. Tak sanggup pula nak padatkan perut dengan popcorn. So masuk bawa badan dengan air mineral je.

Itu sebab aku bising, mulut tak ada benda nak kunyah. Bhahaha... :'D

Tapi serius arr, memang rugi kalau beli popcorn waktu tengok cerita Munafik. Memang tak luak aku rasa. Baru nak seluk tangan dalam kotak popcorn, dah keluar hantu nak kena ambil hujung shawl pula nak cover muka.

Dahlah aku dengar ada orang tersedak pula tu. Adoii... tak payahlah beli popcorn kalau nak pergi tengok filem Munafik.

Rasa macam nak tengok lagi. Bhahaha... rasa nyesal beb first time tengok hari tu. Banyak tutup mata. Yang paling lawaknya bila aku tutup mata, boleh pula hantu tu muncul ikut celah jari. Nampak juga. Dah dok terbayang je muka hantu tu. -_-


Copy terus dari Google.

Soundeffect Munafik ni memang the best arr! Part yang tak seram pun jadi seram bak hang. Kalau hang dengar macam suara dia dah start slow tak pun terus senyap atau skrin terus gelap, kau ready ajelah apa yang akan muncul dekat skrin tu.

Hahaha... aku yang penakut ni memang awal-awal lagi dah tutup mata. Padahal tak adalah seram pun part tu. Tapi, tulah... kuasa soundeffect. Ceh, bunyi macam kuasa Boboiboy je! (tak tengok Boboiboy lagi! T_T )


Cerita Munafik ni buat otak aku yang tengah separa sedar waktu tu sebab mengantuk berfikir macam fikir jawapan kertas 2 Biologi SPM. Jalan cerita dia banyak yang tak dijangka. Aku fikir mungkin jadi macam ni rupa-rupanya jadi macam tu.

Ending dia hang tak payah cakaplah, memang terkojut den dibueknyo. (betul ke ayat nogori aku ni. hehe...) Memang tak dijangkalah ending dia macam tu. Aku sure memang satu panggung tu sangka mak tiri Maria tak pun pakwe/bekas pakwe (aku pun x sure) Maria tu yang buat Maria macam tu. Tapi, bukan. Dan memang bukan.

Part Maria kena rasuk dan cakap dalam bahasa Arab tu. Peerrgghh... sentap sangat dan meremang bulu roma. Waktu dia jerit nama mata satu tu, rasa jantung ni nak melompat keluar. Memang... tak tahu nak cakap macam mana. Hang pergi beli tiket sekarang dan tengoklah sekarang. Kalau tengah free la. ^_^

Tak tahu kenapa tapi aku suka sangat watak Zarina Zainoordin dalam Munafik ni. Watak dia tak lama pun. Adalah dalam 10 minit macam tu sebagai Zulaikha, isteri Ustaz Adam. Tapi dia sweet sangat pakai tudung. Dan watak Zulaikha juga bagi impak pada watak Ustaz Adam dan juga aku. Dan juga semua penonton Munafik.

Aku pun tak tahu apa benda aku merepek. Berbelit dah ayat aku. Dahlah lari tajuk jauh sangat ni. Hehehe...

Okeylah.. apa-apa pun, kalau ada masa... please la pergi tengok filem Munafik. Memang tak rugi dan memang best! Cuma rasanya mungkin akan lebih menghayati kalau tanpa popcorn. Hehehe... aku kalau tak ada popcorn, pot pet pot pet. Nasiblah siapa yang satu panggung dengan aku tu. ;P

Wassalam. Tata. Thanks sudi baca Fitri merepek. ^_^