Saturday, 15 February 2014

Rokok Pun Ada Kebaikanlah!

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum dan hai semua...

Orang selalu cakap yang rokok tu berbahaya, right? Mampu membuat orang sekeliling terheret sekali untuk berada dalam keadaan bahaya seperti si perokok, right? Hey! Salah 99% la statement tu! Rokok ada satu kebaikan juga sebenarnya. What?! Tak tahu? Haa, meh sini Fitri bagitau.


So, please keep your smile at your lips, wahai smokers tegar. BUT! Let's start with the negative side. Hehehe... don't worry smokers, keep your smile... smile... :)

Negatif
  • Kesan yang panjang. Yup, ia berlaku pada keluarga Fitri. One of my family sakit dan meninggal gara-gara merokok pada masa lampau. Look at that effect!
  • Paru-paru yang dah ada tak rupa paru-paru. Fitri rasa paru-paru ayam pun lagi cantik dari paru-paru orang merokok. It's so disgusting!
Fitri ubah cita-cita daripada doktor kepada penulis sebab benda alah nilah.
Ini pun kita oklah juga gambarnya. Ada gambar tu boleh buat Fitri rasa... uweekkk...
  • Bukan sembarangan punya bahan yang ada dalam sebatang rokok. Don't you know it? So, now... Get it!

Fitri rasa gambar ni dah cukup jelas. Maaf, gambar ni tak boleh ditekan untuk tumbesaran yang lebih sihat.
  • Dijauhi/dipinggirkan oleh keluarga, rakan-rakan, makwe/pakwe, isteri/suami. Don't you feel it?
  • Hang fikir sedap sangat sedut karbon monoksida? Hang fikir baguih sangat ke dalam paru-paru ada karbon monoksida?
  • Mengheret orang lain sekali ke dalam lembah yang hina. Hey! Perokok adalah antara manusia yang kejam! Kau heret orang yang tak berdosa, yang tak bersalah ke dalam lembah rokok. Contohnya, Fitri. I'm a smoker. Passive smoker! How dare you?!
  • Tak sayang duit. Yup, selalu sangat kita baca status dekat Facebook. Kalau tak beli rokok boleh beli Ferrari. Tapi, mengapa perlu status tersebut ditulis pada akhirnya, si perokok tersebut seakan memandang sinis pada yang tidak merokok? Bertanya kalau kau tak merokok mana Ferrari kau. Hey, sekurang-kurangnya duit orang yang tak merokok ada lebih dari kau la, perokok! Kerja kau, bakar duit!
Ok, sampai di situ sahaja negative sidenya. Sekarang kita beralih pula kepada positive side. Ada satu je. Tak banyak pun. Ok, smokers... i want to see your smile. Say cheezeeeeeee.....

Kebaikannya adalah...........
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

MATI CEPAT!


Lagi cepat kau mati lagi aman dunia. Tak adalah dunia ni tercemar dengan asap rokok.


Hey, lelaki! Kau fikir ada ke perempuan yang nak dengan kau kalau kau merokok?
Hey, perempuan! Kau fikir ada ke lelaki yang nak dengan kau kalau kau merokok?
Hey, anak muda! Tak sayangkah dikau dengan ibu bapa yang sanggup berkorban demi membesarkan dirimu?
Hey, bapak orang! Tak sayangkan isteri dan anak-anak ke?
Hey, isteri orang! Tak sayangkan suami dan anak-anak ke?
Hey, Nur Fitri! Jangan hanya tahu berkata tapi berdoa juga mudah-mudah kau dijauhkan dari golongan perokok.
Hey, kau! Jangan merokok kalau sayangkan pemberian Yang Maha Esa yang paling berharga ini.
Hey, smokers! Still smile? Haha! You-re stup*d!

P/s : Semua gambar yang Fitri gunakan dalam entry ini adalah hasil pengkopian dan terus dipastakan dari Uncle Google.

2 comments: